http://www.eldiario.es/nidos/viviendas-colaborativas-residencias-futuro_0_723378013.html
diumenge, 31 de desembre del 2017
dilluns, 18 de desembre del 2017
Excursió al Port dels Canonges
Aquest diumenge bona part de la "família KANOSTRA" hem anat d'excursió fins el Port dels Canonges. Ho hem passat molt bé. Hem caminat, hem xerrat, hem rigut, hem menjat junts...
diumenge, 10 de desembre del 2017
Un exemple per exemple...
Aquest podria ser un exemple del que naltros volem fer ... Un dels nostres associats amb uns companys varen presentar al Ajuntament de Ciutat amb motiu del Premi Guillem Sagrera aquest projecte d'habitatges tutelats.
Per si vos ve de gust donar-li un cop d'ull, aquí un pdf amb la descripció.
ANGELHEVIA.COM
dimecres, 6 de desembre del 2017
divendres, 1 de desembre del 2017
dimecres, 8 de novembre del 2017
dijous, 2 de novembre del 2017
Esmenes a la llei balear d'habitatge
Avui dijous ens hem reunit amb la diputada del PP, Sandra Fernandez per fer-li arribar les nostres propostes per millorar la Llei d'habitatge amb l'objectiu que les cooperatives d'habitatge com la nostra tenguem un paper important.
No aturam!!!
dimarts, 31 d’octubre del 2017
Un dia molt ben aprofitat. Proposta d'esmenes a la llei d'habitatge als grups PSOE i Podem
Avui dimarts, ens hem reunit amb el diputat del PSOE, Damià Borràs per fer-li arribar les nostres propostes per a la nova Llei d'habitatge. Ha estat molt receptiu i tenim esperances de que seran recollides al text final.
I avui també hem tengut l'oportunitat de que les nostres esmenes sobre el paper que haurien de jugar les cooperatives d'habitatge en cessió d'us, com la que volem constituir, siguin escoltades pel grup parlamentari de PODEM. Ens han promès fer el possible per tal que les nostres demandes arribin a bon port.
dilluns, 30 d’octubre del 2017
El nostre esperit queda resumit en aquest fulletó
Si estau interessats en el projecte, ens podeu contactar a:
correu electrònic: habitatge.col.laboratiu@gmail.com
i al Facebook: https://www.facebook.com/KaNostraHabitatgeCooperatiu/
¿En qué punto nos encontramos? Octubre 2017
KANOSTRA Habitatge cooperatiu
En qué punto nos encontramos:
Estamos formando un núcleo de personas interesadas en un nuevo estilo de vida para pasar los años más interesantes de nuestras vidas. Envejecer en compañía, rodeados de amigos, mediante una existencia colaborativa y de ayuda mutua.
En estos momentos estamos decidiendo los valores comunes por los que se regirá nuestra comunidad, estableceremos unas normas de convivencia, elegiremos dónde queremos ubicar nuestras viviendas, de qué tipo van a ser, sus dimensiones, estilo arquitectónico, y desde luego sabemos que será sostenible, respetuosa con el medio ambiente, rango de precios en el que todos pueden estar interesados, etc.
Por ahora ya tenemos algunas cosas bastante claras:
Acotando temas...
1. Autogestionada, solidaria, ambiente alegre y vital, sin ánimo de lucro. Actividades colectivas, con jardín o terrazas, amplios espacios comunes, biblioteca y zona multiactividades. Espacios abiertos.
2. Visitas de familiares estarán permitidas por periodos determinados
3. Habría viviendas destinadas a una sola persona y para dos.
4. Bien comunicada con el centro de Palma mediante tren, autobús. Tanto para desplazamientos de los residentes como para nuestros visitantes.
5. Las decisiones se tomarán por consenso entre todos. Ningún voto será más importante que otro.
6. Ecológica, respetuosa con el medio ambiente, sostenible, bioclimática, Passivhaus etc
7. Se constituirá una cooperativa de cesión de uso de vivienda.
8. La vivienda debería estar ubicada en un radio próximo a Palma. Estamos pensando que debería caer dentro de un cinturón de unos 20 ó 25 km
9. Algunas habitaciones (% en función del num total de partícipes) estarían medicalizadas o destinadas a dependientes.
10. Sería conveniente formar una comunidad de unas 40 personas
Algunas reflexiones sobre la convivencia (extraído de la encuesta realizada)
· Aceptar las diferencias
· Tolerancia
· Consensuada y valores comunes
· Gestión de conflictos (prevención antes de que surjan)
· No invasiva
· Enfocar abiertamente los problemas
· Respeto mutuo
Otros detalles que surgieron con motivo de la encuesta realizada en Junio 17
Inconvenientes que se destacaron
· Distribución equitativa de los gastos
· Convivencia se no se hace prevención
· Modelo de financiamiento
· Coste / Inversión inicial (financiación)
· Herencia (trasmisión de la vivienda)
· Encontrar un espacio que nos satisfaga a todos
· Gestión del día a día adecuada
Si estás interesada o interesado en este estilo de vida y quieres información y valorar si este es el grupo de tus sueños, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.
A partir de aquí, estamos hablando del futuro …
Fase 2 – Localización y economía
De acuerdo con las aportaciones y gustos de la comunidad, hay que localizar un terreno o edificio a restaurar. Dependiendo de la situación real de nuestra comunidad balear, sabemos que este será un punto de inflexión, ya que la carestía del suelo es un punto a tener muy en cuenta.
Dependiendo del suelo localizado, podremos definir si las viviendas podrán ser tipo apartamento o pequeños bungalows. Se puede valorar que sean casas prefabricadas, con lo que se abaratarían costes y se evitarían sorpresas finales.
Por otra parte, se debe ser muy realista y analizar la viabilidad económica para cada uno de los partícipes. Todo ello en base a unos presupuestos y análisis económicos lo más detallados y serios posible.
Financiación:
Es fundamental que parte de la inversión sea mediante autofinanciación, calculando plazos de acuerdo con la concreción de las fases.
Presentar el proyecto pormenorizado y viable a la banca ética.
En esta fase, es importante que el grupo tome conciencia de lo que supone una vejez activa, sería importante realizar talleres grupales en este sentido. Vejez activa, enfermedades propias y dependencia.
Esmenes Llei d'habitatge.
Publicat 26 d'octubre de 2017
En algunes setmanes el Parlament Balear començarà a debatre la nova Llei d'habitatge; per això hem decidit reunir-mos amb els principals grups parlamentaris ( PSOE, PP, MES i PODEM) per tal de fer-lis arribar les nostres propostes amb l'objectiu que aquesta llei contempli el paper que han de tenir les cooperatives d'habitatge com la que constituirem naltros: volem que sens reconegui com a promotors socials d'habitatge, volem poder fer convenis amb l'BAVI per dur endavant el nostre projecte. etc
En algunes setmanes el Parlament Balear començarà a debatre la nova Llei d'habitatge; per això hem decidit reunir-mos amb els principals grups parlamentaris ( PSOE, PP, MES i PODEM) per tal de fer-lis arribar les nostres propostes amb l'objectiu que aquesta llei contempli el paper que han de tenir les cooperatives d'habitatge com la que constituirem naltros: volem que sens reconegui com a promotors socials d'habitatge, volem poder fer convenis amb l'BAVI per dur endavant el nostre projecte. etc
Aquí veis la foto de la primera trobada que hem tengut avui, dia 26 d'octubre, amb la diputada de MES, Joana Aina Campomar.
KANOSTRA a IB3 ràdio
Publicat 17 d'octubre de 2017
Avui, dimarts, 17 d'octubre hem pogut explicar a IB3 ràdio, al programa AL DIA, el nostre projecte.Aquí teniu l'entrevista ( a partir del minut 6 )
Avui, dimarts, 17 d'octubre hem pogut explicar a IB3 ràdio, al programa AL DIA, el nostre projecte.Aquí teniu l'entrevista ( a partir del minut 6 )
I ja al 2017 les expectatives comencen a agafar forma ...
Presentació a la III Fira del Mercat Social 14 d'octubre 2017
La nostra participació a la III Fira del Mercat Social, a la Misericòrdia els dies 13 i 14 d'octubre 2017
Avui dissabte, hem fet la presentació del nostre projecte a la IIIª Fira del Mercat Social. hi havia unes 25 persones. Aquí teniu en video la primera part de la xerrada.
I aquest va èsser el programa. La nostra presentació el dia 14 a les 16 hores. Malgrat que era a primera hora de la tarda, l'assistencia va estar molt be. Gràcies a tots els que ens vàreu acompanyar.
Més iniciatives de vivenda col.laborativa per a majors: cohousing_lab
Publicat 12 d'abril de 2016
http://www.cohousinglab.com
http://www.cohousinglab.com/que-es-cohousing/
http://www.cohousinglab.com
http://www.cohousinglab.com/que-es-cohousing/
Dissenyam els espais comuns entre tots : l'experiència de Trabensol
Publicat 24 de març de 2016
Dissenyam els espais comuns entre tots : l'experiència de Trabensol
Los espacios comunes del Centro de Mayores Trabensol son el reflejo construido de los fundamentos del proyecto de vida de los miembros de la Cooperativa y una de las diferencias más importantes con los modelos convencionales. Constituyen alrededor del 50 por ciento de la superficie construida total del edificio, mostrando la apuesta generosa y valiente de la Cooperativa Trabensol por las virtudes de la vida en común.
Se trata de una comunidad de vecinos amigos que se reúnen, conviven, se organizan, salen, entran, reciben a sus hijos, a sus nietos, cuidan y son cuidados, quedando liberados de las pesadas labores cotidianas y teniendo asegurada la asistencia instantánea en el momento que sea necesario.
Entra aquí i ho comprovaràs : http://ecohousing.es/portfolio/espacios-comunes-centro-de-mayores-trabensol/
Viure en un cohousing ens fa + intel.ligents
Publicat 6 de març de 2016
Viure en un cohousing ens fa + intel·ligents
«L’ànsia de relació és el desig més poderós de l’home, la passió fonamental, la força que aglutina a l’espècie humana, al clan, a la família, a la societat» Erich Fromm
Què és la intel·ligència col·lectiva?
Les necessitats de l’ésser humà de compartir, aprendre, riure, voler i ser estimat, han existit sempre i han estat determinants en la gestació de la nostra civilització. La majoria d’aquestes necessitats se satisfan mitjançant la pertinença a una comunitat, perquè junts resolem millor les nostres limitacions individuals. Sense el sentit gregari no haguéssim evolucionat com ho hem fet. Ser membre d’un col·lectiu ens produeix benestar i els qui inverteixen temps sent part d’un grup desenvolupen l’anomenada “intel·ligència col·lectiva”. Aquesta intel·ligència social transcendeix les capacitats cognitives i emocionals de cada integrant del grup.
Per què dins d’un grup germina la intel·ligència col·lectiva?
Ser part d’una comunitat ens anima a opinar, a escoltar, a esplaiar-nos, a proposar, a prendre una posició i a decidir, per la qual cosa desenvolupem habilitats que en solitari ometríem. En posar en pràctica aquestes accions usem tècniques de comunicació i negociació que ens fan actuar de forma assertiva, activar la nostra empatia i alimentar el nostre potencial. Aquest còctel de qualitats és terrè fèrtil per a la intel·ligència social, i el requisit indispensable perquè germini és el cercle de confiança: el grup.
Perquè el cohabitatge afavoreix aquest fenomen?
Cohabitatge o cohousing, és sinònim de grup i brinda un ambient ideal per generar intel·ligència col·lectiva. Un cohousing està format per una comunitat de persones diferents i independents, amb un objectiu en comú i reunits per afinitat. Per aconseguir realitzar l’objectiu desitjat els membres accepten una certa uniformitat, desenvolupen tolerància per afavorir la cohesió i cedeixen al egoisme individual. Tots aquests també signes d’intel·ligència.
En la frase “tots para un i un per a tots”, aplicable als grups de cohabitatge, trobem el sentiment de pertinença i la confiança que genera participar d’un col·lectiu. En un cohousing cada individu se sent inclòs, sent als seus companys com a part del conjunt i les solucions s’adopten sempre de forma col·lectiva. La diversitat del grup promou una àmplia recerca d’opcions i alternatives, per tant existeixen grans possibilitats que les decisions siguin més sàvies i enginyoses que les adoptades de forma individual.
Col·laborar = Cohousing
Nostra societat està canviant l’individualitzar pel col·laborar. La tolerància, el respecte i l’intercanvi són pràctiques cada vegada més imprescindibles. La vida en grup és una necessitat, una satisfacció i un privilegi, ens brinda moltes més possibilitats de gaudir i de ser felices, a part d’estimular la nostra intel·ligència. Acompanyats aconseguim més estímuls positius, més reconeixement, i l’acceptació dels companys. Aprendre a viure en grup i a relacionar-nos satisfactòriament és una prioritat i el cohabitatge ens ho regala.
Un home sol amb la seva llança mai podria haver caçat un mamut
Web molt interessant
Publicat 1 de març de 2016
Aquí teniu una web molt completa i útil per entendre de que va això del cohousing o vivendes col.laboratives:
Videos d'una experiència interessant de cooperativisme senior: TRABENSOL
Entrada publicada també el 26 de febrer de2016
https://www.youtube.com/watch?v=WqoGWhXHGWU&ebc=ANyPxKrKfabfQEN1Ca2fLIkFJDL4sCHnBjSDiTIhIRMQp3pKKZM9V8sv-THZge3_OIegz_ejrBD_iW2JGjL3w_IQmqoh6m48Lw
Us convid a reflexionar, opinar, criticar, aportar i veure si, després d’aquests procés en pot sortir alguna iniciativa concreta a Mallorca
https://www.youtube.com/watch?v=WqoGWhXHGWU&ebc=ANyPxKrKfabfQEN1Ca2fLIkFJDL4sCHnBjSDiTIhIRMQp3pKKZM9V8sv-THZge3_OIegz_ejrBD_iW2JGjL3w_IQmqoh6m48Lw
Qué és això del cohousing senior ?
Aquí teniu alguns links on podem informar-nos d'aquest fenòmen:
Poc a poc aniré penjant més links per saber més i conèixer experiències que ja estan funcionant a Espanya.
El cohousing senior està de moda
Cada vegada hi ha més gent major que no vol passar els seus anys de jubilat vivint tot sol o tancat a una residència on tot funciona manu militari. Cada vegada és mes freqüent que els majors se juntin en cooperatives i planifiquin i organitzin com volen viure la darrera etapa de la seva vida. Ho fan de manera autogestionada. Entre tots es decideix tot.
Aquest blog està adreçat a gent entre els 50 i els 60 anys que voldrien una jubilació activa, compartida i divertida.
Avui ens hem mudat de casa
Bon dia, amigues i amics que ens seguiu i que estau interessades en aquest projecte d'habitatge cooperatiu,
Avui ens hem mudat de plataforma a internet. Buscant una eina més fàcil i a l'abast de tots.
És per això que aquesta entrada i les següents les dedicarem a posar el que ja teniem publicat a l'altre blog.
Dia 26 de febrer de 2016, vàrem publicar:
Avui ens hem mudat de plataforma a internet. Buscant una eina més fàcil i a l'abast de tots.
És per això que aquesta entrada i les següents les dedicarem a posar el que ja teniem publicat a l'altre blog.
Dia 26 de febrer de 2016, vàrem publicar:
UNA DOCENA DE…RAZONES PARA VIVIR EN UN COHOUSING
Cohousing o vivienda colaborativa, es un modelo que supone una forma diferente de acceder y de entender la vivienda, de gestionar su desarrollo y de usarla durante su vida útil. Este modelo nos permite mantener la intimidad de nuestra casa propia y a la vez, tener acceso a grandes espacios comunes.
En España encontramos algunos ejemplos en Cataluña, Andalucía y Madrid. A nivel internacional es un modelo que se ha implantado con éxito en varios países del norte de Europa y que tiene un gran acogida en Estados Unidos y Canadá. Pero ¿por qué plantarse la posibilidad de vivir en un cohousing?
1. Porque es una alternativa a un modelo agotado
El modelo de acceso y uso de la vivienda vigente desde hace muchos años está agotado. Acceder a las viviendas que se generan bajo aquel modelo es un problema económico y social… no poder acceder es un problema peor aún. La sociedad ha cambiado velozmente en los últimos años y las viviendas y las fórmulas para acceder a ellas siguen siendo iguales a las de hace 60 años o más. El cohousing representa una nueva forma de acceder a la vivienda.
2. Para no hipotecar toda la vida por una vivienda
Hoy en día acceder a una vivienda en propiedad obliga a contratar un préstamo hipotecario para muchos años. La vivienda colaborativa es un modelo económicamente viable, ya que busca que por el precio que costaría un alquiler social se pueda acceder a la vivienda en propiedad.
3. Porque permite tomar decisiones vitales
Un cohousing permite decidir con quién y cómo vivir. La vivienda colaborativa se convierte así en un vecindario intencional, donde quienes lo comparten son conscientes de ello y como tales, responsables de las decisiones finales y de la gestión y se comprometen a vivir en una comunidad que adopta decisiones de forma democrática.
4. Para conseguir el máximo rendimiento a cada metro cuadrado
En la vivienda tradicional, se pierde o se utiliza de forma ineficiente buena parte de la superficie que ha sido pagada a precio de oro. En un cohousing, se aprovecha cada metro cuadrado al máximo diseñando viviendas autónomas con la mínima superficie, para poder dotarlo de amplios espacios comunes con los que se complementan las viviendas.
5. Para participar en la definición y en el diseño de la vivienda
Una vivienda colaborativa puede ser definida y hasta diseñada por los propios covivientes a la medida de sus necesidades. Ellos deben participar en la toma de decisiones desde el principio hasta el resultado final, o incorporarse a la definición en medio del proceso de desarrollo.
6. Porque es sostenible
En una vivienda colaborativa se busca el ahorro mediante la máxima eficiencia energética y la racionalización de los recursos. Se promueve el uso compartido de bienes y servicios (las herramientas, el acceso a Internet o incluso los coches), lo que las convierte en un modelo plenamente sostenible.
7. Porque se aprende a resolver conflictos
Los conflictos interpersonales son algo cotidiano y como tal forman parte de este tipo de proyectos desarrollados a través de procesos participativos. No hay que tenerles miedo, y vivir en un cohousing implica aprender a resolverlos con éxito y hacer que formen parte de los aprendizajes de la vida y no que se conviertan en una barrera infranqueable.
8. Porque se generan sinergias
La vida en viviendas colaborativas a las que se haya dotado de espacios comunes para desarrollar actividades complementarias (ocio, trabajo, estudios, etc.) hace que se generen sinergias de todo tipo, tan importantes hoy en día en cualquier actividad.
9. Por corresponsabilidad
Organizarse y vivir en un cohousing es compartir tiempos y espacios. Las viviendas colaborativas son el modelo más avanzado para corresponsabilizar y conciliar la vida personal, familiar y la laboral, el trabajo productivo con el reproductivo.
10. Porque se pueden compartir cuidados
Las viviendas colaborativas son el modelo idóneo para compartir cuidados en diferentes etapas de la vida. Muchos de estos vecindarios han surgido de las necesidades de cuidado particulares de las personas promotoras (familias monoparentales o personas mayores por ejemplo).
11. Para vivir en viviendas sanas
Nuestra salud se ve afectada por los espacios que habitamos. Una casa es una tercera piel por lo que debe ser confortable, con el mejor ambiente interior y respetuosa con el planeta. Un cohousing, en la medida que es definido por quienes lo van a habitar, puede y debe ser construido con materiales y técnicas naturales, e instalando sólo los medios necesarios para el confort haciendo una vivienda sana.
12. Porque es posible
En la legislación (Ley de Cooperativas) existe la fórmula de cooperativas de cesión de uso basado en el modelo nórdico Andel, que consiste en una forma de acceso a la vivienda situado entre el alquiler y la propiedad. Este modelo establece que todas las personas habitantes son copropietarias del total de un inmueble y disfrutan del derecho de uso sobre cada una de las viviendas en él desarrolladas. En España hay experiencias bajo estas fórmulas, principalmente en Cataluña y Madrid.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)
El Govern es posa en marxa i presenta el programa COHABITA
https://ultimahora.es/noticias/local/2018/07/31/1016741/acceder-vivie nda-traves-cooperativas.htm
-
https://ultimahora.es/noticias/local/2018/07/31/1016741/acceder-vivie nda-traves-cooperativas.htm
-
Aquest diumenge bona part de la "família KANOSTRA" hem anat d'excursió fins el Port dels Canonges. Ho hem passat molt bé. Hem ...
-
http://opcions.org/consum/supermercats-cooperatius-efervescencia/